Anglia

Legfontosabb tudnivalók azoknak, akik Angliában szeretnének munkát vállalni.
Munkavállalási engedély, munkakeresés, lakhatási lehetőségek, adózás, bankszámlanyitás, társadalombiztosítás – avagy minden, amit indulás előtt tudni kell!

Munka:
Nagy-Britannia mind mérete, mind gazdasági fejlettsége miatt rengeteg munkalehetőséggel kecsegtet az otthoni lehetőségekhez képest. A válság elmúltával ráadásul a munkaerőpiac is fellendülőben van, így akármivel is foglalkozol, itt ha igazán akarsz, fogsz munkát találni. Mind szakemberekre, mind egyszerű munkát végzőkre nagy az igény, nem véletlenül áramlanak ide a bevándorlók ilyen nagy számban

Pénzváltás:
Pénznem:Font
A repülőtereken, a bankban, pénzváltónál és a nagyobb hotelekben lehet pénzt váltani, utóbbinál járunk a legrosszabbul, míg a bankban és a repülőtéren kínálják a legjobb árfolyamokat. Bank automatát mindenhol találsz. Ma már a hitelkártyás vásárláskor is PIN kódot kérnek, a korábban elfogadott szimpla aláírás már nem elegendő. Az eurót a legtöbb hotel és kiskereskedő is elfogadja.

Szolgáltatás:
Az ország nemzetközi hívószáma 44. A kimenő kód 00, majd a megfelelő országkód.  A mobiltelefon lefedettség szinte teljes. Internet kávézók minden nagyobb városban, vasútállomáson és repülőtéren.
A rendőrség hívószáma: 999

Munkaszerződés:
A munkaszerződés abban a pillanatban életbe lép, ahogy a munkavállaló elfogad egy állas ajánlatot. A munkába állással a munkavállaló automatikusan elfogadja a munkaszerződés feltételeit, abban az esetben is, ha nem tudja mik azok. Mindenki, aki 1 hónapnál tovább dolgozik egy adott munkahelyen jogosult írásbeli megállapodásra a munkába állást követő 2 hónapon belül. Ez abban az esetben is igaz, ha két hónapnál rövidebb ideig fog az adott helyen dolgozni.

Fontos papírok, melyeket az Egyesült Királyságba érkezést követően feltétlen be kell szerezni:
Angol bankszámla
N.I. szám
Angol SIM kártya

A legtöbb helyen heti fizetés van, de sok helyen csak kéthetente vagy havonta fizetnek. Szinte minden munkahelyen (kb. 95%) visszamenőlegesen fizetnek. Ez azt jelenti, hogy ahol heti fizetés van, ott az első hétvégén (a munkába állás hetén)  még nem kap fizetést, majd csak a következő hét végén. Akkor kapja meg a fizetést azokra a napokra, melyeket az előtte való héten már ledolgozott.

Az ezt követő hét (tehát a munkába állás 3. hete) végén kapja meg az első teljes heti fizetést, mégpedig azt, amelyet a 2. héten ledolgozott. Innentől kezdve már nincs gond, hetente mindig kapja a fizetést. Az egy hét visszatartott keresetet akkor kapja meg amikor eljön a cégtől, s rendben megadta a felmondási időt.

Ahol kétheti vagy havi fizetés van, ott előfordulhat, hogy az első fizetést csak két hét vagy egy hónap múlva kapja meg.

Kezdőtőke:
Azt javasoljuk, hogy minden kiutazó legalább 4-6 hétre elegendő pénzt, azaz, legalább, £1200-ot hozzon magával a beköltözéskor fizetendő összegen felül.

A fizetés összegét minden fizetéskor egy külön dokumentummal, un. “PaySlip”-pel igazolják. Aki folyamatosan kap ilyet a munkáltatójától, biztos lehet benne, hogy legálisan alkalmazzák, tehát bejelentett állásról van szó.

Bankszámlanyitás:
A munkáltatók szinte csak és kizárólag brit folyószámlára utalják a fizetést. Az angliai bankszámlanyitás kapcsán megoszlanak a vélemények,vannak akiknek elsőre,minden gond nélkül sikerül megnyitni a számlát,míg másoknak egy kicsivel több próbálkozásba és időbe telik.

Szálláskeresés:
Az egyik legismertebb hirdetési oldal a gumtree. Esetleg ha már tudja hogy hol élne, érdemes a helyi ügynökségek oldalait is böngészni. Ezeket a Google-ben a “property estate agency [adott városrész]” keresőszavakkal lehet megtalálni. Ügynökségen keresztül nem lesz egyszerű bár biztonságos az albérlet szerzés. Népszerű oldalak még a RightMove és a Find A Property.

Románia londoni külképviselete:
Cím: Arundel House, 4 Palace Green, London,  W8 4QD
Telefon:  +44 (0)20 7937 9666

Magyar Konzulátus:
Cím: 35 Eaton Pl, Belgravia, London SW1X 8AF, Egyesült Királyság

Share Button