Hollandia

Legfontosabb tudnivalók azoknak, akik Hollandiában szeretnének munkát vállalni.

Munkakeresés, munkavállalási engedély

Ahogy Németország, úgy Hollandia sem alkalmaz munkaerő piaci korlátozásokat, vagyis Uniós csatlakozásunk óta munkavállalási engedély nélkül is vállalhatunk munkát a tulipánok országában. Az álláskeresésnél azonban az érvényes útlevélen vagy személyigazolványon kívül elengedhetetlen az úgynevezett BSN szám. Tehát a megérkezés után mindenképp érdemes a „Burger Service Number” megszerzésével kezdeni a lakóhely szerinti önkormányzatnál, amely az adózás és társadalombiztosítás miatt is nélkülözhetetlen. Amennyiben még nem rendelkezünk állandó holland lakcímmel, a BSN szám helyett az úgynevezett SOFI személyazonosító számot kell igényelni a munkavégzés helye szerinti illetékes adóhatóságnál.

Munkavállalók az Európai Unióból, Liechtensteinből, Norvégiából, Izlandról és Svájcból tartózkodási engedély nélkül jöhetnek dolgozni Hollandiába. Munkáltatójuknak nincs szüksége munkavállalási engedélyre. Horvát állampolgárok nem dolgozhatnak munkavállalási engedély nélkül.

A holland nyelv
Bár a holland nem a világ legszebb nyelve és elsőre mindenkit meghökkent a hangzása, szerencsére viszonylag gyorsan elsajátítható. Főleg azok boldogulhatnak vele, akik már valamennyire németül és angolul is beszélnek, mivel nagyon sok a szókincsbeli és nyelvtani hasonlóság. az angolt szinte kivétel nélkül mindenki magas szinten beszéli, így a mindennapokban könnyedén meg lehet lenni a holland nélkül.

Bankszámla
A bankba a már előre megszerzett dokumentumokkal érdemes csak besétálni, az adminisztrációs procedúra megkoronázásaként. Szükség lesz a munkaszerződésre, a BSN számra, az útlevélre és a holland bejelentett lakcímre (ezt esetenként hivatalos levelekkel, vagy a szerződéssel bizonyítani kell). A legkedveltebb pénzintézetek az INGRabobank és az ABN Amro.

Mennyi a fizetés
A minimálbér összegét törvény szabályozza Hollandiában: 2009. január 1-jéig bruttó 1 356,60 euró havonta – amennyiben a munkavállaló teljes állásban dolgozik.

Mennyit kell egy héten dolgoznia?
A teljes munkaidőben foglalkoztatottak heti munkaideje maximum 48 óra. Egy nap nem lehet 8,5 óránál többet dolgozni. A munkahét öt napból áll, a kohászati és gépipari területeken négynapos munkahetet alkalmaznak. A gyakorlatban a legtöbb munkaszerződésben a heti munkaidőt 36-40 órában, a napi munkaidőt pedig 7,5 órában állapítják meg. A holland törvények maximálisan 176 túlórát engedélyeznek havonta. A túlórát pénzbeli juttatással (a normál bér 150-300 százaléka között változik) vagy szabadsággal fizetik ki. A vasárnapi munka elviekben tilos.

Van-e betegbiztosítása?
A munkáltató köteles a dolgozót a társadalombiztosítási intézményekhez bejelenteni. A munkavállaló nevét bejegyzik a betegbiztosító irodánál, amely bejelenti a munkavállalót a nyugdíjbiztosítónál és a munkanélküli biztosító intézményben. A munkavállaló regisztrációs számot kap, amely alapján a társadalombiztosító nyilvántartja a biztosítási időszakokat és fizetéseket.

Milyen szálláslehetőségei vannak?
A kaució általában egyhavi albérletnek megfelelő összeg. Ezt az albérlő a kiköltözéskor visszakapja. Egy szoba bérleti díja 250-600 euró egy hónapra. A rezsi áramdíjból (2,50 euró/hó alapdíj + 0,09 euró/kilowatt), vízdíjból (41 euró/év alapdíj + 1,31 euró/köbméter) és gázdíjból (1,50 euró/hó alapdíj + 0,5 euró/köbméter) áll.

Mennyiért vehet élelmiszereket?
Egy kiló kenyér 1,5 euróba, egy csésze kávé: 5,20-ba, egy pohár sör viszont csak 2 euróba kerül. Étteremben 15 euróért vacsorázhat meg egy fő, míg a híres holland majonézes sült krumplit 4 euróért meg lehet venni.

Milyen tömegközlekedési lehetőségei vannak? Megfelelő a távolsági közlekedés?
Hollandiában a legnépszerűbb közlekedési eszköz a bicikli. Szinte minden holland állampolgár kerékpározik és a lakosság 80 százalékának van legalább egy kerékpárja. Ez azt jelenti, hogy az országban mintegy 17 millió kerékpár van. Emellett a holland háztartások közel 70 százaléka egy vagy két autóval is rendelkezik.
A tömegközlekedés Hollandiában elég magas színvonalú. A legtöbb nagyvárosban és kertvárosi területeken villamosok és buszok közlekednek. A legtöbb falut viszont csak távolsági buszokkal lehet megközelíteni. Amszterdamban és Rotterdamban metrók is vannak, a nagyvárosokban és környékükön fejlett az éjszakai buszhálózat. Egy rövid buszút 2 euróba kerül.
A vasúthálózat is kiterjedt, különösen Randstad környékén. Azokban a kerületekben pedig, ahol nem járnak vonatok – az ország északi részén -, úgynevezett “Interline” buszjáratok szállítják az utasokat.

Nagykövetségek

Magyar Nagykövetség:

Cím: Hogeweg 14 2585 JD Den Haag

tel: +31-(0)70-350-0404

fax: +31-(0)70-351-0749

honlap: www.mfa.gov.hu/emb/hague

e-mail: mission.hga@mfa.gov.hu

Konzulátus:

Hogeweg 14 2585 JD Den Haag

tel: +31-(0)70-355-3319

fax: +31-(0)70-355-4093

e-mail: consulate.hga@mfa.gov.hu

Román Nagykövetség

Address: Catsheuvel 55,

2517 KA The Hague

Phone: 0031 (0) 70 354 37 96, 0031 (0) 70 322 36 13

Share Button