Írország

Legfontosabb tudnivalók azoknak, akik Írországban szeretnének munkát vállalni. A hivatalos és általában használt nyelv az angol, a még létező, keltából származó ír nyelv visszaszorult. 

Az ügyintézésről:
A munkavállaláshoz általában útlevél szükséges, ha megvan a munkaszerződés, a helyi önkormányzatnál kaphatunk BPS számot, ez szükséges a társadalom-biztosításhoz. A helyi társadalom-biztosító irodában (Social welfare office) kapjuk meg PPS számunkat, ami a mi TAJ számunknak felel meg. Ha három hónapnál tovább akarunk Írországban dolgozni, vagy a munkaadó kéri, akkor letelepedési engedélyre is szükségünk lesz, amit a bevándorlási hivatalban kaphatunk meg (általában a helyi önkormányzatnál.). Ha nehézségünk támad, bátran kérdezzük meg az íreket, ugyanis rendkívül segítőkész emberek!

Munkaszerződés
Írországban a munkaszerződések megkötése törvényileg szabályozott. Törvény írja elő, hogy a munkáltató a munkavállalás megkezdésétől számított két hónapon belül köteles a munkavállaló számára biztosítani egy, a foglalkoztatás körülményeiről/feltételeiről szóló írásos nyilatkozatot.

Munkaidő
Írországban az átlagos heti munkaidő legfeljebb 48 óra, de ez bizonyos esetekben meghosszabbítható. Főszabály szerint minden munkavállaló számára biztosítani kell 24 órán belül legalább 12 óra, 7 napon belül pedig legalább 24 óra folyamatos pihenőidőt. Minden munkavállaló jogosult 4,5 órányi folyamatos munkavégzés után 15 perc, 6 órányi folyamatos munkavégzés után pedig 30 perc szünetre.

Fizetési eszköz
Az érvényes fizetési eszköz az euró.

Vásárlás
Az üzletek általában 9 – 10 órakor nyitnak reggel, és 6 órakor zárnak hétköznap. Legtöbb üzlet szombaton is hasonló, esetleg valamivel rövidebb nyitva tartással üzemel, némelyik vasárnap is nyitva van. Üzletközpontokban ez persze másképp alakul, ott heti hét nap reggel kilenctől este 8, 9-ig nyitva vannak az üzletek. Az élelmiszer üzletek hétköznap is tovább nyitva tartanak.

Milyen szálláslehetőségek vannak, mennyiért?
Az albérlet nagyon drága, ezért Kalmár András azt tanácsolja a kiutazóknak, hogy álljanak össze többen, és úgy keressenek szállást. Átlagosan 800-1000 euróba kerül egy stúdiólakás. Egy szobáért vidéken is elkérnek 200-250 eurót, egy garzon pedig 400 eurónál kezdődik.

Vészhelyzet esetén
A „999” számot kell hívni. Itt a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság is elérhető.

Városi tömegközlekedés
A városi tömegközlekedési eszközök igénybe vétele előreváltott vagy a járművezetőtől felszálláskor vásárolt jeggyel lehetséges. Ez utóbbi esetben a viteldíj fizetésekor a pontos összeget kell euró érmékkel perselybe dobni, váltásra, bankjegy használatára nincsen mód.

Útdíj:
Írországban 11 útdíj köteles út van. Ezek közül tíz úton hagyományos sorompók működnek, az útdíjat a kapunál készpénzben szükséges megfizetni. A főváros körüli M50-es úton nem működnek sorompók, az útdíjat elektronikus rendszeren keresztül kell megfizetni.

Külképviselet
Román Nagykövetség

Tel.: +35316681150; +35316674318; +35316674325,

Magyar Nagykövetség
2 Fitzwilliam Place, Dublin 2
Tel: (+353 1) 661-2902 vagy (+353 1) 661-2903
Fax: (+353 1) 661-2880
E-mail: mission.dub@mfa.gov.hu

Share Button