Mielőtt elmennél!

Napjainkban egyre több román állampolgár próbál a jobb megélhetés ,biztos nyelvtudás,szakmai gyakorlat megszerzésének reményében külföldön munkát vállalni.

Ez a lista segít Önnek végiggondolni mindazokat a feladatokat ,intéznivalókat és területeket,amiket a külföldi munkavállalás még itthon célszerű és fontos tisztázni. A tartózkodás hosszától,a célországtól ,a személyes életkörülményektől és szokásoktól függően nagy eltérések lehetnek. Ezért az alábbi listánk természetesen nem teljes körű.

Állásinterjú
Ha állásinterjúra hívunk be, készülj fel arra, hogy szóban ellenőrizzük angol vagy német tudásodat ha a munkaajánlat megköveteli azt, kérdezünk tanulmányaidról és előző munkahelyeidről. Nem ritkán külföldi partnerünk telefonos interjú keretében is megkérdez majd Téged, ebben az esetben természetesen előre szólunk ennek időpontjáról. A Lexiljob szívesen felkészít Téged erre is!

Legfontosabb tennivalók.:
Ha saját autóval mész azelőtt mindig le kell ellenőrizni ,hogy műszakilag minden rendben van-e vele,hogy nincs-e lejárva valamilyen fontos igazolása. Tájékozódjon a kiválasztott ország élet- és munkakörülményeiről.

Munkavállalás:
Munkavállalás feltételei szakmunkáknál megfelelő nyelv és szakmai tudás ez szakterületenként és szakmánként változó.
Munkarend 40-50 óra, 5-6 nap hetenként.
Minden munkavállalás hivatalos munkaszerződéssel történik.

A szerződés első 2hete vagy az 1-3 hónap próbaidő 100% fizetéssel. Ugyanis amennyiben neked a munka körülmények nem megfelelőek vagy te nem vagy megfelelő a munkaadónak, akkor a próbaidő után mindenféle kötelezettség nélkül megszüntethető a szerződés. Mert a próbaidő után érvénybe lép a munkaszerződés. Pl. Dél-Tirolban, ha lejárt a próbaidő és érvénybe lép a szerződés, akkor utána, ha valamelyik fél indok nélkül felmond, akkor köteles a másik részére bánatpénzt fizetni.

Az utolsó munkanapján mindenképpen kérje el a külföldi munkáltatójától a munkaviszony megszűnéséről szóló igazolást és az összesített fizetési jegyzéket. Tájékozódjon róla előzetesen,hogy a külföldi munkavállalás befejeztével az adott országból milyen dokumentumokkal szükséges hazatérnie.

Fizetés:
Külföldön minden munkabér országonként és ezen belül régióként, tartományonként, szakmánként változó, de rögzített, azért mert külföldi vagy nem kereshetsz kevesebbet a törvényben rögzítetnél. Ez lehet 800-3000€ nettó! Ezt minimum megkapod, vagy többet ez attól függ milyen az adó besorolásod és mennyi szakmai éved van. Túlórát szerződés és megbeszélés alapján fizetik, vagy fizetett szabadnapként megkapod. Vigyázat a munkaszerződésekben a bér Bruttóban van megadva. Ugyanis az adott országban az adott törvények szerint fogsz adózni és vonják le a járulékot.

Milyen költségek merülnek fel, mit készíts össze ?
Nagyon fontos külföldi munkának vagy megtelepedésnek különböző költségei vannak. Utazás (50 -200€) több személy esetén az autó olcsóbb. Minimális készpénz, tartaléknak és bármilyen hirtelen felmerülő kiadásra (150-300€). Lakásbérlés ez nagyon kényes kérdés sok esetben a munkaadó biztosít, viszont ha nem akkor jönnek a gondok, és felmerülő költségek. Míg le nem telt a próbaidőd és nem tudod, hogy meghosszabbítják, a szerződésed addig ne bérelj hosszútávra lakást, ajánlott egy munkásszálló vagy szobabérlés.

Lakást több embernek vagy családnak éri meg bérelni kb.(500-1000 Euro) havonta.:
Szoba vagy munkásszálló olcsóbb. Idényjellegű mezőgazdasági munkáknál sokszor lakókocsikban van megoldva az elhelyezés. Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása.

Okmányok.:

  • érvényes új típusú személy igazolvány a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), ekkor nem kell útlevél,
  • régi típusú személy igazolványnál az:
  • 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel) + érvényes útlevél
  • 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel)+érvényes útlevél
  • Személyi okirataidat mindig ellenőrizd le, meddig érvényes (jogosítványt is) amennyiben 2-3 hónapon belül lejár. Kérvényezz újat saját érdekedben.
  • érvényes bankszámla szám a deviza számla előny, vagy külföldön nyitsz számlát, ha kérik de ez költségesebb

Tanácsok.:

Megfontoltság
Légy megfontolt! Nagyon sokan meggondolatlanul maguktól kimennek külföldre és utána nem találnak állást maguknak. Rengeteg megkeresést kapunk ilyen emberektől, de nekik általában már nem tudunk segíteni. Egyrészt mert az már nincs elég pénzük ahhoz, hogy újra elköltözzenek és szállást béreljenek ,másrész fontosnak tartjuk a személyes találkozót. Tehát még itthonról, jelentkezz hozzánk, hogy mindent nyugodtan leszervezhessünk!

Utazási költség jegyet, tankolási számlát-útdíjat eltenni vagy számlát kérni (lehet, hogy elszámolható lesz az éves adódnál vagy a munkaadón keresztül)

Minimum 150-500€ készpénz bármi történhet! Alapvető gyógyszerek itthonról, vagy ha valamit rendszeresen szedsz felíratni! 1 hónapra elegendő pipere kint ne vásárlással kezd az időt. Külföldön, olcsóbban is be tudsz vásárolni majd később, ha lesz helyismereted.

Ha autóval indulsz neki:- hólánc, téli gumi, nemzetközi zöldkártya (nagyon fontos e nélkül ne utazz), érvényes műszaki.

Ha Dél-Tirolban dolgozol, akkor nagyon fontos tudni, hogy az Olaszországi törvények vonatkoznak rád.

Ittas vezetésnél lefoglalják az autót 5000€ -ért vásárolhatod vissza.

Gyorshajtás több száz euróba kerül.

Rossz helyen parkolásnál elvontatják az autót nagyon drága, ajánlott parkoló időmérő óra (Parkuhr) vásárlása bármelyik benzinkúton megvehetted, mert sok helyen 1-2 órát ingyen parkolhatsz.

Tanácsoljuk,hogy vezessen külön feljegyzést saját magának a teljesített munkaidejéről,ami az esetleges munkajogi vitáknál bizonyítékul szolgálhat.

Hasznos dolgok, de nem kötelező.:

Utas, Poggyászbiztosítás (ha busszal, vonattal utazol).

Bankkártya (kérheted a fizetésed itthonra is nem mindig kötelező kint még egyet nyitni ekkor tudnod kell az IBAN formátumát és a Bankod SWIFT- kódját) NET-BANK-on keresztül Internetes hozzáféréssel bármikor intézheted pénzügyeidet.

Kártya független telefon, hogy kint vehess kártyát, amivel kedvezményesen haza telefonálsz.

Netbook, Laptop,(tudsz netezni, Skypolni) kint nincs magyar nyelvű Netbook vagy Laptop!!!

Személyes irataid fénymásolata (ha elveszik).

Bankszámla nyitás

Külföldi munkavállalás esetén mindenképpen ajánlott, de például az Egyesült Királyságban kötelező bankszámlát nyitni a célországban, mivel a munkaadók nem szoktak munkabért külföldi bankszámlára utalni.

A bankszámlanyitás ezzel szemben egyáltalán nem egyszerű. A bankok a számlatulajdonosok adatait (munkaadóját, lakcímét, valamint adó- és tb számát is) szigorúan ellenőrzik, ami hosszabb időt vesz igénybe (akár egy hónapot is). Ez általában tovább tart, mint ahogy az első fizetés érkezne.

Angliában erre a problémára IDEIGLENESEN remek megoldás a monese.com. Ez egy online banki rendszer, bankfiók szolgáltatás nélkül. Előnye, hogy a különféle igazolások beszerzése előtt, ideiglenesen meg lehet nyitni bankszámlánkat. A személyes ügyintézés helyett online ügyintézők állnak rendelkezésünkre, e-mailben azonnal válaszolva kérdéseinkre.

Interneten és mobil applikáción keresztül menedzselhetjük pénzügyeinket, megnézhetjük számlainformációinkat és utalhatunk a regisztráció után azonnal. A számlához tartozó bankkártya is egy héten belül megérkezik postán, mellyel fizethetünk bármely POS terminálnál, interneten, vagy akár pénzt is vehetünk fel vele bármely ATM-ből, a világ minden táján, kedvező feltételek mellett. A kért lakcím és munkaviszony igazolások online feltöltése után pedig korlátlan banki szolgáltatásokat vehetünk igénybe.

Adó, TB, nyugdíj külföldön

Adó 

Tekintetében a legfontosabb, hogy EU-n belüli külföldi munka esetében a kettős adóztatás elkerülésének törvénye van érvényben. Ez azt jelenti, hogy alapjába véve csak abban az országban kell adóznunk, ahol dolgozunk, pl. angliai munka esetén Nagy-Britanniában adózunk az ottani törvényeknek megfelelően. A nettó keresetünk után Romániában már nem kell még egyszer adóznunk, akkor sem, ha haza költöztünk. A román adóbevallásban (ha beadunk) elvileg fel kell tüntetni a külföldi keresetünket is, de az adómentes tételnek számít. Amennyiben csak röviden, szezonálisan dolgozunk egy másik EU-s tagállamban (max 3-4 hónapot), akkor megtehetjük, hogy csak Romániában adózunk és csak Magyarországon adunk be adóbevallást.

TB (Társadalom Biztosítás) 

Mindenhol az Európai Unióban hasonlóan működik, mint Romániában, tehát a fizetésünkből vonják automatikusan a járulékot, és cserébe vagyunk jogosultak az egészségügyi és szociális ellátásokra. Viszont ez a kettő időben nem feltétlenül esik egybe! A visszaélések elkerülésének érdekében számos ország minimum korlátot vezet be, azaz x időt (általában fél évet) az adott EU-s országban kell dolgoznunk, hogy a teljes ellátásra legyünk jogosultak.

Nyugdíj

Valamennyi időt (általában 2 évet) kell új otthonunkban dolgozni, és csak ezt követően számolják a nyugdíjat a külföldi munka után is. Ebben az esetben (ha nem maradunk örökké külföldön) majd nyugdíjas éveinkben a külföldi ország nyugdíj intézete küldi az ottani munkánk alapján megérdemelt nyugdíjunkat a magyar nyugdíj intézetnek, mi meg együtt kapjuk meg azt a magyarországi munkánk után járó nyugdíjjal.

Share Button