Gyakori kérdések

A leggyakrabban feltett kérdésekre hasznos válaszok!

Mennyi indulótőke szükséges?
Az indulótőke egy olyan összeg, amely az első külföldi fizetés kézhezvétele előtt felmerülő összes költségeket foglalja magában. Vegyük sorra ezeket: 1) kiutazás költsége, 2) szállásdíj (amibe beletartozhat szállásszervezési adminisztrációs költség, kaució, és bérleti díj), 3) munkába járás költsége, 4) étkezés.

Mennyi időre lehet munkát vállalni külföldön?
A szerződések a leggyakrabban határozatlan időre szólnak, tehát a felmondási időt letöltve bármikor el lehet jönni és bármilyen sokáig maradhatsz is az Európai Unió országaiban. Rövid távú, 1-3 hónapos, illetve nyári munkáink eseti alkalommal fordulnak elő. Célunk a hosszú távú elhelyezés.  Határozott idejű munkaszerződés esetén sem vagy oda cövekelve, ha valami váratlan történik, otthagyhatod a munkádat, ha viseled az ezzel járó esetleges következményeket (pl utolsó fizetésből levonások).

Milyen hivatalos ügyeket kell elintézni itthon?
Mindössze személyi igazolvánnyal utazhatunk az Európai Unión belül, mégis érdemes érvényes útlevéllel rendelkezni. A külföldi intézmények ugyanis a hivatalos ügyek intézéséhez gyakran két személyazonosságot igazoló okmányt kérnek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása is ajánlott, hiszen ingyenes, és tökéletesen megfelelő arra, hogy a kinti társadalombiztosítási jogviszony létrejöttéig biztosítsa szükség esetén a díjmentes ellátást.

Biztosítanak szállást? A szállás és a munkahely milyen távolságra van?
A Lexiljob-on keresztül megpályázott külföldi állások 95%-hoz szállás is biztosított, de ahol nem is, a szálláskeresésben való segítségnyújtás mindenképpen igen. A munkaadó által kínált szállások jellemzői: a munkahely könnyen megközelíthető, erős kihasználtság, átlag piaci árnak megfelelő vagy az alatti bérleti díj, ami leggyakrabban a rezsit is tartalmazza, és nem kell letenni kauciót.

Mennyit lehet keresni/félretenni külföldön?
Pozícióktól függően változnak a fizetések, a fizetéseket minden állás ajánlatunkban feltüntetjük. A szaktudást nem igénylő (betanított) munkákat általában az adott ország minimál bérével, vagy egy kicsivel afölött fizetik, de Nyugat-Európában ebből meg lehet élni, sőt félre is lehet tenni. Szaktudást igénylő állásoknál a fizetés ennek várhatóan másfél – kétszerese. Hasonló jövedelem mellett az, hogy ebből mennyi marad a munkavállalók zsebében nagyon is eltérő lehet. Kisebb, vidéki településeken általában alacsonyabbak a megélhetés költségei, mint a nagyobb városokban, de az is számít, hogy a munkáltató támogatja-e a lakhatást/étkezést/munkába járást, vagy erről önállóan kell a munkavállalónak gondoskodnia. Nem szabad azonnali meggazdagodásra számítani, de néhány hónap alatt már általában érezhető az, hogy egyre több a megtakarítás.

Mennyi idő szükséges a kijutáshoz?
A Lexiljob-on keresztül a sikeres interjútól számított néhány héten belül megtörténik az elhelyezésed.

Mit tegyek, kihez fordulhatok, ha külföldön probléma adódik?
Ha a felmerült probléma a munkához vagy a szálláshoz kapcsolódik, akkor első körben a munkaadóhoz/szállásadóhoz kell fordulni közvetlenül. Ha ez nem vezet eredményre, akkor az Lexiljob készségesen segít ügyfeleinek .Ha a felmerült probléma nem a munkaadó vagy a szállásadó hatáskörébe tartozik, akkor a nagykövetséghez lehet fordulni, tehát ajánlatos már a kiutazást megelőzően tájékozódni annak elérhetőségeiről.

Share Button